България ще отстоява своите интереси в областта на енергетиката - това се

...
България ще отстоява своите интереси в областта на енергетиката - това се
Коментари Харесай

Радев: Идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ се налага все повече в ЕС

България ще отстоява своите ползи в региона на енергетиката - това се споделя в изказване на президента Румен Радев в Брюксел, публикувано от пресцентъра на президентството. Не се прецизира дали той засяга разминаване сред ползите на България и тези на ЕС в енергийната сфера.

Според него, " през днешния ден берем следствията от безхаберието, траяло повече от 10 години, в които не е издигната нито една базова мощ у нас ".

Радев акцентира, че идеята ядрената сила да се признава за " зелена "  енергия се постанова от ден на ден в Европейския съюз, но не уточнява дали под нуклеарна мощ, който би трябвало да бъде издигната у нас, засяга плана за АЕЦ " Белене " или нови блокове в АЕЦ " Козлодуй ".

Той е на мнение, че след 2040 година, когато България няма да може да разчита повече на въглищните си централи, " нуклеарната сила се обрисува като главната базова мощ за страната ни, която е самостоятелна, постоянна и евтина ".

По думите му, с цел да бъдат предпазени битовите консуматори и българският бизнес, " е належащо прекратяване на цялата порочна процедура в енергетиката и бистрота на публичните поръчки ".

Според него, високата цена на въглеродните емисии от 90 евро на звук стопира развиването на енергетиката и на стопанската система.

" Поисканите и инициирани от Европейския съвет отчети за метода на действие на енергийните тържища в Европейски Съюз и на схемата за търговия с излъчвания бяха показани, само че към този момент в прелиминарен и повърхностен тип ", разяснява Радев.

Той признава, че в тях не е открита далавера, само че " остава въпросът на какво се дължи тогава повишението на цените на електрическата енергия, откакто цената на въглищата и нуклеарното гориво не се е трансформирала ".

Румен Радев е провел разговор в Брюксел с президента на Азербайджан Илхан Алиев, по време на който е било разисквано продължаването на доставките на азербайджански природен газ за България на едни от най-достъпните сега цени. По думите му, Азербайджан има подготвеност да разиска с държавното управление на България опцията за спомагателни доставки на по-големи количества природен газ.

Той добави, че министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис в понеделник ще бъде в България и една от тематиките, които ще бъдат разисквани, е газовата връзка сред двете страни.

Припомняме, Радев е в Брюксел за присъединяване в Съвета на Европейски Съюз, където в началото се очакваше страната ни да бъде показана от премиера Кирил Петков.

По време на полемиките в границите на Съвета Румен Радев е предложил периодите на годност на сертификатите за COVID-19 да се дефинират не от Европейския съвет, като главен политически орган на Европейски Съюз, а от Съвета на ЕС във формат министри на опазването на здравето. Тази позиция той е изразил по отношение на предлагането на Европейската комисия за установяване на деветмесечен период на единния COVID-сертификат. Подобна позиция е изразил и канцлерът на Германия Олаф Шолц.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония Радев съобщи, че европейските сътрудници на страната ни към този момент схващат по-ясно същността на казуса - освен отбраната на българската история и просвета, само че и изключително спазването на правата на македонските българи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР